Alusta 2020

Viikki-speksin vuoden 2020 produktio, Alusta, sijoittui lähitulevaisuuteen, jossa tosi-tv oli ottanut uuden askeleen tuntemattomaan astuessaan televisioruuduilta teatterilavalle. Esityksen teemoja olivat vapaus, valinnat ja vastuu. Alusta yhdisteli elementtejä elokuvista kuten The Truman-Show ja The Matrix ja loi lavalle maailman, jossa viihdeteollisuuden häikäilemättömyys sekoittui virtuaalitodellisuuteen. Tosi-tv ohjelman kilpailijat kytkettiin tietokonesimulaatioon ja yleisö asettui kotisohvan sijasta esityssaliin seuraamaan live-lähetystä. Televisiosta tuttuun tapaan yleisöllä oli mahdollisuus vaikuttaa jakson kulkuun omstart -komennoilla sekä äänestämällä kilpailijoita ulos Alustalta.

Lähetyksen aikana seurataan Alustalla sekä teatterisalissa avautuvia/tapahtuvia omituisia juonenkäänteitä, kun tosi-tv ohjelman kilpailijoiden todellisuudentaju lähtee murenemaan. Platform solutions OY -yrityksen toimistoksi muotoillussa simulaatiossa kilpailijat elävät normaalia työarkea, kunnes Raataiselle, tarinamme protagonistille, alkaa valjeta elämänsä ja ympäristönsä omituisuudet. Kulovalkean tavoin etenevän epäilyksen simulaatioon synnytti Alustalla pisimpään pysynyt kilpailija Pasanen.

”Kaikki alkoi kahvista. Mä lakkasin juomasta sitä, ja sitten aloin kuulla noi huudot. Omstart sitä ja omstart tätä, ihmiset tekee just niin kuin ne käskee. Tajusin että se kahvi saa mut uskomaan niitä, joten mä lakkasin juomasta sitä”.

 -Pasanen

Esityssalissa live-lähetystä juontava Seremoniamestari yrittää hallita simulaation tapahtumia pakottamalla Pasasen ohjelmasta ulos peukaloidun yleisöäänestyksen verukkeella. Raatainen ehtii kuitenkin ottaa kopin epäilyksistä ja synnyttää simulaation sisälle lopulta kapinan vaatien totuutta. Raatainen kaappaa samalla panttivangikseen ohjelmassa toimitusjohtaja EK:iä näytelleen statistin. Alustan ohjelmiston luonut Arkkitehti lähetetään rauhoittamaan tilanne simulaation sisältä käsin. Muutaman mutkan ja kommelluksen kautta häikäilemättömäksi paljastunut Seremoniamestari kolkataan ja Arkkitehti päätyy paljastamaan kilpailijoille totuuden. Simulaation sekä tosi-tv ohjelman elementtien lisäksi, kilpailijoille selviää, että he ovat kaikki todellisuudessa vankeja ja ovat itse valinneet suorittaa rangaistustaan Alustalla tavanomaisen vankeinhoitolaitoksen sijaan.

Ohjelmasta paljastuneiden epäeettisten seikkojen vuoksi, Arkkitehti antaa kilpailijoille mahdollisuuden valita itse jäävätkö Alustalle vai poistuvatko simulaatiosta. Muiden kilpailijoiden valinnoista poiketen, Raatainen päättää palata todellisuuteen ja vaihtaa valheen vankeuteen, vaikka se tarkoittaa ystäviensä hyvästelemistä ja vapaamman simulaatioelämän menettämistä.

Vallan tyttäret 2019

Vuosia kestäneen sodan jälkeen pohjoisen aatelinen Valla yhdisti hajonneen kansakunnan oman lippunsa alle Metsälän valtioksi ja kruunasi itsensä kuningattareksi. Vallan suostuttelemina vasallit yhdistyivät rakentamaan yhteistä tulevaisuutta ja valtio kukoisti.

Onnea ei jatkunut montaa vuotta ennen Vallan äkillistä kuolemaa. Tämän vanhempi tytär, Aava, nousi valtaan ja yritti parhaansa mukaan kantaa kruunua samalla kunnialla kuin äitinsä. Pian kuitenkin valtakunta ajautui vaikeuksiin, huono satovuosi seurasi toistaan ja valtakunnassa puhkesi kulkutauti.

Näytelmä alkoi siitä, kuinka Aavan mies Tuomo raivostuu huomatessaan, ettei Aavalla ole hänelle koskaan aikaa tämän vain hallitessa valtakuntaansa. Riidan päätteeksi Tuomo lähti äitinsä, Tammivaaran vasalli Klaaran luo. Aava ei ehtinyt lähtemään Tuomon perään, vaan lähetti ritarinsa Kaislan puolestaan.

Klaaran hovissa selviää, että Klaara on ottanut neuvonantajakseen voimakkaan maagin, Aavan siskon Mariannan. Marianna on saanut vakuutettua Klaaran siitä, ettei Aavan tulisi hallita ja että valta pitäisi jakaa taas vasalleille. Todellisuudessa Mariannalla on jotain muuta mielessä ja  Selviää, että Marianna on sekä nälänhädän että kulkutaudin takana ja että Klaara ja Marianna ovat manipuloineet vasalleja puolelleen, kahmineet naapuriläänin veroja itselleen ja valmistautuneet sotaan Aavaa vastaan. He onnistuvat salaamaan juonittelunsa Tuomolta ja huijaamaan tämän kuvittelemaan valmistelevansa rauhanomaista huippukokousta, jossa neuvotellaan Aavan astumisesta pois vallasta.

 

Aava selvittää valtionsa ongelmia ritariensa kanssa ja lopulta heille selviää, että Klaara ja Marianna ovat kaiken takana. Asiaa lähdetään selvittämään sotajoukkojen kanssa, mutta retkestä ei selvitä menetyksittä Mariannan lähettäessä lohikäärmeen estämään matkalaisten kulkua.

Tällä välin Kaislan epäilykset ovat heränneet ja tämä on selvittänyt mitä Klaara ja Marianna ovat tehneet. Klaara ja Marianna kuulevat, kun Kaisla kertoo kaiken Tuomolle. Aava ritareineen saapuu paikalle ja käydään taistelu, jossa Marianna ja Klaara jäävät tappiolle. Marianna teljetään tyrmään ja Tuomo pyytää Aavalta anteeksi sitä, että on ollut mitenkään osallisena valtakunnan vaikuksiin. Aava paljastaa, että on vaivihkaa valmistellut vallasta luopumista ja valtakunnan siirtymistä meritokratiaan.

kt.jpg
Kaiken teoria 2018

Vuonna 2068 tieteellinen kehitys on huipussaan. Totuusministeriön ansiosta maailmassa on rauha, eikä ilmastonmuutosta, köyhyyttä tai sotaa ole. On kuitenkin monia asioita, joihin nykytiede, tai edes Totuusministeriö ei tarjoa ratkaisua.

Kaiken teoria kertoi tarinan nuoresta ajan tutkijasta, Myrskystä, joka saa käyttöönsä salaperäisissä olosuhteissa kadonneen esimiehensä, Professorin, kehittämän aikakoneen. Aikakone ei kuitenkaan ole vielä täydellinen. Myrsky ja hänen ystävänsä Aini matkustavat menneisyyteen itse Albert Ykskiven, Isaac Nyytön sekä Arkkimeemin luo yrittäessään ratkaista teorian, jota ilman aikakone ei toimi. Lisää mutkia matkaan loivat kuitenkin Myrskyn eksä Auriels sekä Myrskyn äiti. Kunnianhimoisena Auriel varastaa aikakoneen teknologian ja saa aikakoneen rakentamiseen rahallisen tuen Myrskyn äidiltä, mutta rikkoo samalla Myrskyn aikakoneen saamatta omaansa toimimaan kunnolla.

Aurielin petturuuden takia Aini menetetään ja Myrskyn, Aurielin ja Myrskyn äidin tulevaisuus on vaakalaudalla. Myrsky ja Auriel kuitenkin solmivat aselevon ja onnistuvat palauttamaan kaikki takaisin omaan aikaansa.

vau.png
Vauraat 2017

Ensimmäinen Viikki-speksi Vauraat sijoittui tulevaisuuteen, ja Suuren Romahduksen jälkeiseen aikaan. Tarina sijoittui Koillismaahan, jota pitää tiukan valtansa alla Kaakkolan kolme valtiasta.

Tarinan sankari, nuori Spiru-Liina, elelee äiteineen rauhallista ja vaatimatonta eloaan Koto-nimisessä kylässä kaukana Kaakkolan kolmesta valtiaasta. Eräänä päivänä Kaakkolan Joukot saapuvat Kotoon resurssienhallintaretkillään ja vievät Spiru-Liinan äidin Kaakkolan työleirille maksukyvyttömyyden ja niskuroinnin vuoksi. Spiru-liina lähtee vaaralliselle matkalle kohti tuntematonta pelastaakseen äitinsä. Hän matkaa kipakan ystävänsä Kyyn kanssa tapaamaan Äijölän viisasta Tietäjää, joka neuvoo ystävykset etsimään tarujen Innolaa ja mystistä Innovaatiogeneraattoria. Kaakkolan valtiaat saavat myös tietää mystisestä kojeesta ja haluavat sen omiin käsiinsä hinnalla millä hyvänsä. Spiru-Liinan ja Kyyn oppaaksi lähtee Kaakkolan valtiaiden käskyttämänä salakavala Clausa. Matkan varrella he kohtaavat haasteita ja petturuutta. Ystävyyssuhteita rikotaan ja solmitaan, innovaatiogeneraattori löydetään ja menetetään. Lopulta Kaakkolan valtiaat ahneudessaan tuhoavat itse itsensä, hallintonsa ja Innovaatiogeneraattorin. Äiti pelastetaan ja uuden rakentaminen Koillismaassa voi alkaa.