top of page
Viikki-speksi_2021_fb_banneri.jpg
Kuka otti Katin kulhon? 2021

Suomen julkinen talous on koronan jälkeen niin retuperällä, että Kela on yksityistetty. Hetkellisen normaaliin paluun jälkeen flunssakauden myötä uudet sulkutoimet astuvat voimaan. Tarina sijoittuu HOASin asuntolan seitsemännen kerrokseen ja sen yhteiskeittiöön, siihen kriittiseen hetkeen, kun mökkihöperyys alkaa ottaa uusista ja vanhoista asukkaista vallan.

 

Onerva on koko karanteeniajan opettanut uudelle naapurilleen suomea. Eräänä päivänä Katin lasikulho katoaa. Yksinkertaisena ilmoitustaululle jätettynä ilmoituksena toiveesta saada kulho takaisin alkanut mysteeri ottaa nopeasti kierroksia, kun joku muukin alkaa esittää julkisia toiveita Katin kulhoa koskien. Empaattinen ja jopa yliherkkä Onerva ei kestä yhteisössä vallitsevaa kummaa tunnelmaa ja alkaa selvittää, kuka on ottanut Katin kulhon ja miksei kukaan myönnä sitä.

 

Oman hämmennyksensä soppaan tuovat epäilyttävästi käyttäytyvät, hiljattain asuntolaan muuttaneet henkilöt ja se, että kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa. Onervan avuksi ryhtyy yksi näistä uusista asukkaista: Willehart, joka vaikuttaa avuliaalta, mutta jolla alkaa nopeasti vaikuttaa olevan huomattavasti kulhon etsimistä kovemmat motiivit. Kulhon katoamisen aikaansaama tapahtumasarja muuttuu salaisuuksien paljastamiseksi huomattavasti suuremmalla mittakaavalla.

Miksi uusi asukas ja Kati välttelevät toisiaan ja ollessaan samassa tilassa seisovat aina kasvot vastakkaisiin suuntiin?


Miksi Denizin suomi on yhtäkkiä huomattavasti parempaa kuin koko keväänä ja miksi tämä tuntuu tietävän Katista paljon enemmän kuin on antanut ymmärtää?


Miksi Lisa vain itkee?


Miksi kahdella kämppiksellä, Selinalla ja Ronjalla on yhteinen astiasto ja mistä nämä tuntevat uuden asukkaan?

Miksi Willehart kyselee ihmisten henkilötietoja?

Kuka kirjoittaa taululle viestejä?

Ja ennen kaikkea, kuka otti Katin kulhon?

Alusta 2020

Viikki-speksin vuoden 2020 produktio, Alusta, sijoittui lähitulevaisuuteen, jossa tosi-tv oli ottanut uuden askeleen tuntemattomaan astuessaan televisioruuduilta teatterilavalle. Esityksen teemoja olivat vapaus, valinnat ja vastuu. Alusta yhdisteli elementtejä elokuvista kuten The Truman-Show ja The Matrix ja loi lavalle maailman, jossa viihdeteollisuuden häikäilemättömyys sekoittui virtuaalitodellisuuteen. Tosi-tv ohjelman kilpailijat kytkettiin tietokonesimulaatioon ja yleisö asettui kotisohvan sijasta esityssaliin seuraamaan live-lähetystä. Televisiosta tuttuun tapaan yleisöllä oli mahdollisuus vaikuttaa jakson kulkuun omstart -komennoilla sekä äänestämällä kilpailijoita ulos Alustalta.

Lähetyksen aikana seurataan Alustalla sekä teatterisalissa avautuvia/tapahtuvia omituisia juonenkäänteitä, kun tosi-tv ohjelman kilpailijoiden todellisuudentaju lähtee murenemaan. Platform solutions OY -yrityksen toimistoksi muotoillussa simulaatiossa kilpailijat elävät normaalia työarkea, kunnes Raataiselle, tarinamme protagonistille, alkaa valjeta elämänsä ja ympäristönsä omituisuudet. Kulovalkean tavoin etenevän epäilyksen simulaatioon synnytti Alustalla pisimpään pysynyt kilpailija Pasanen.

”Kaikki alkoi kahvista. Mä lakkasin juomasta sitä, ja sitten aloin kuulla noi huudot. Omstart sitä ja omstart tätä, ihmiset tekee just niin kuin ne käskee. Tajusin että se kahvi saa mut uskomaan niitä, joten mä lakkasin juomasta sitä”.

 -Pasanen

Esityssalissa live-lähetystä juontava Seremoniamestari yrittää hallita simulaation tapahtumia pakottamalla Pasasen ohjelmasta ulos peukaloidun yleisöäänestyksen verukkeella. Raatainen ehtii kuitenkin ottaa kopin epäilyksistä ja synnyttää simulaation sisälle lopulta kapinan vaatien totuutta. Raatainen kaappaa samalla panttivangikseen ohjelmassa toimitusjohtaja EK:iä näytelleen statistin. Alustan ohjelmiston luonut Arkkitehti lähetetään rauhoittamaan tilanne simulaation sisältä käsin. Muutaman mutkan ja kommelluksen kautta häikäilemättömäksi paljastunut Seremoniamestari kolkataan ja Arkkitehti päätyy paljastamaan kilpailijoille totuuden. Simulaation sekä tosi-tv ohjelman elementtien lisäksi, kilpailijoille selviää, että he ovat kaikki todellisuudessa vankeja ja ovat itse valinneet suorittaa rangaistustaan Alustalla tavanomaisen vankeinhoitolaitoksen sijaan.

Ohjelmasta paljastuneiden epäeettisten seikkojen vuoksi, Arkkitehti antaa kilpailijoille mahdollisuuden valita itse jäävätkö Alustalle vai poistuvatko simulaatiosta. Muiden kilpailijoiden valinnoista poiketen, Raatainen päättää palata todellisuuteen ja vaihtaa valheen vankeuteen, vaikka se tarkoittaa ystäviensä hyvästelemistä ja vapaamman simulaatioelämän menettämistä.